Header Ads

Verwijderen neus + keelamandelen en plaatsen buisjes

Operatie neus, keelamandelen verwijderen en buisjes plaatsen.

Keel- en neusamandelen laten verwijderen en plaatsen van buisjes op 3jarige leeftijd

Een spannende dag voor de Krijntjes. Ons zoontje Miguël, 3 jaar oud, is geopereerd aan zijn keel- en neusamandelen en er zijn buisjes geplaatst in zijn oren. Een spannende dag vol emoties, maar ook een dag van hoop op een betere toekomst voor onze kleine man.

Niet goed doorslapen, snurken en vaak moe

Al maandenlang kampte Miguël met slaapproblemen. Hij snurkte enorm, sliep onrustig en was hierdoor overdag vaak moe en hangerig. Na een paar bezoeken aan onze huisarts in zijn tweede jaar werden we doorverwezen naar de KNO-arts in het ziekenhuis. De arts stelde de diagnose: te grote amandelen, maar wilde nog graag minimaal een jaar wachten met een eventuele behandeling. Een jaar later gingen we terug naar het ziekenhuis omdat de klachten alleen maar verergerd waren. De Arts deed nogmaals onderzoek.

Miguël luistert niet goed en negeert ons als we hem ergens op aanspreken 

Als we de kids op gingen halen op de kinderopvang kregen we regelmatig te horen dat Miguël niet goed luisterde als ze hem aanspraken of riepen. Hij zou het volledig negeren. Wij gaven aan dat we het idee hadden dat Miguël ons misschien wel oprecht niet goed kon horen als we niet hard genoeg spraken en dat het niet luisteren dus oprecht aan zijn gehoor zou kunnen liggen. Dit gaven we dan ook aan bij de KNO-arst, die hier extra onderzoek naar deed. Na een gehoor onderzoek bleek dat er flink wat vocht achter beide trommelvliezen zat.

Het advies van de KNO-Arts

Op basis van de onderzoeken adviseerde de KNO-arts een operatie om de keel en neusamandelen te verwijderen en tegelijkertijd buisjes te plaatsen in zijn oren, die zijn gehoorproblemen zouden verhelpen.

Zorgen om ons kleine manneke

We maakte ons best wel zorgen om onze kleine Miguël. De gedachte dat ons kind pijn zou hebben, kwetsbaar zou zijn in die operatiekamer, was moeilijk te verwerken. Maar de dokters stelden ons gerust. Ze legden uit dat deze operatie heel routinematig is voor kinderen van Miguëls leeftijd, en dat de pijn goed te bestrijden is met pijnstilling.

De voorbereiding

In de weken voorafgaand aan de operatie zijn we druk bezig met de voorbereiding. We verzamelen alle benodigde informatie, regelen oppas voor de andere kinderen en zorgen dat we alles in huis hebben voor de herstelperiode. We proberen Miguël zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat. We lezen boekjes over operaties, kijken filmpjes op YouTube en praten er veel over.

De dag van de operatie

Vandaag was dan de grote dag. Miguël's neus en keelamandelen worden verwijderd en er worden buisjes in zijn oren geplaatst. Met gezonde tegenzin, maar ook met moed en vertrouwen brachten we onze Miguël naar het ziekenhuis. Om 08:00 uur moesten we ons melden op de kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.

Miguël is aangekomen bij het Elkerliek ziekenhuis

Aangekomen bij het Elkerliek ziekenhuis kreeg Miguël een speciaal eigen bed met zijn naam erboven in een kamer waar nog twee meisjes lagen, die voor de zelfde ingreep kwamen.

Ziekenhuisbed Miguël

Miguël vond het zichtbaar spannend en moest er allemaal maar niks van hebben en wilde graag weer naar huis. De kinderverpleegkundige kwam zich voorstellen en probeerde contact te maken met Miguel die steeds angstig om zich heen bleef kijken. Wij probeerde hem gerust te stellen met het uitzicht op de ijsjes en toetjes na de operatie. Na een half uurtje was de spanning een stuk minder. Er was leuk speelgoed en we speelden spelletjes op bed zoals: 4 op een rij.

4 op ee. rij spelen in het ziekehuisbed.

De meisjes op onze kamer waren intussen allebei al weggebracht naar de operatiekamer. een uurtje later kwam het eerste meisje al weer terug op de kamer en even later volgde ook het tweede meisje wat die dag geopereerd werd aan haar keelamandelen. Om 10:00 uur was het moment daar: Miguël was aan de beurt voor zijn Keel, Neus & Oor operatie. Mama en de kinderverpleegkundige brachten Miguël naar de OK en papa moest op de afdeling blijven wachten tot ze weer terug zouden komen.

Miguël wordt naar de OK gebracht

Miguël werd onder narcose gebracht met een kapje en de KNO-Arts vertelde dat hij een Olifanten scheet zou kunnen ruiken en die terug moest proberen te blazen. Hij deed braaf wat er gezegd werd en viel in slaap, maar begon op dat moment wat te schokken alsof hij tegenstribbelde. Mama vond dat een heel naar gezicht, maar dit hoorde er bij en is een heel normaal verschijnsel bij het in slaap vallen voor de operatie. De artsen hadden ons hier al goed over voorgelicht. Even later kwam onze kleine man, wat wild en suf van de narcose, weer de operatiekamer uit. Hij werd terug gebracht naar de kinderafdeling waar papa op hem wachtte.

Miguël net geopereerd

Nadat onze kleine man goed en wel bij kennis was gekomen, kreeg hij zijn welverdiende koude toetjes, ranja met ijs en raket ijsjes.

Hoelang duurt een operatie bij een kind om keel en neusamandelen te verwijderen en buisjes te plaatsen in de oren?

De hele operatie; het verwijderen van de keelamandelen, neusamandelen en het plaatsen van de buisjes in zijn oren nam bij ons in totaal slechts 40 minuten in beslag en allesliep voorspoedig. Miguël knapte snel op en kon na een uurtje al weer lachen. Om 13:30 kregen we de ontslagbrief en om 14:00 uur mochten we alweer naar huis met onze dappere man die zelf wilde lopen!

Miguël loopt zelf het ziekenhuis uit

Het resultaat

De eerste uren thuis na de operatie waren pittig. Miguël had pijn en was wat lusteloos. Maar met de juiste pijnstilling en veel liefde en aandacht van ons, knapt hij langzaam op. Na twee a drie weken is Miguël volledig hersteld. Hij slaapt heel goed door en ook zijn gehoor is stukken verbeterd.

Tips voor ouders:

  • Praat met je kind over de operatie. Leg uit wat er gaat gebeuren en waarom het belangrijk is.
  • Zorg voor een fijne, vertrouwde omgeving voor je kind na de operatie.
  • Wees geduldig en geef je kind de tijd om te herstellen.
  • Volg de adviezen van de arts nauwkeurig op.

En vergeet niet: je kind is sterker dan je denkt!

In deze blogpost hebben we jullie meegenomen in ons traject. Wij hopen dat deze informatie nuttig is voor andere ouders die in een soortgelijke situatie zitten. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Stel dus gerust vragen of deel jouw/jullie ervaring in de comments hieronder.

Met vriendelijke groet,

De Krijntjes

#operatie #keelamandelen #neusamandelen #buisjes #gehoorproblemen #slaapproblemen #moed #hoop #dankbaar


Geen opmerkingen