Header Ads

Wil jij huismoeder of huisvader worden? Wij gaan ervoor!


Huismoederworden? Ik ga ervoor!

Van twee naar één inkomen: De sprong naar fulltime thuisblijfmoeder

Een droom voor velen: fulltime thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. Voor ons, de Krijntjes, werd die droom dit jaar werkelijkheid. Mama Michelly besloot haar baan op te zeggen en zich volledig te focussen op onze drie kleine kids: Rafaël (5jaar), Miguël (3jaar) en zusje Abigaël (4maanden). Papa Sander is nu de enige kostwinner in ons gezin geworden. Spannend? Jazeker! Maar ook ontzettend waardevol.

Tot kort geleden hadden we allebei een full-time baan en onze kinderen gingen naar de kinderopvang wanneer wij gingen werken. Michelly had een drukke baan in de financiële administratie en moest elke dag twee uur reizen omdat het bedrijf waar ze in dienst was twee jaar eerder is verhuisd. 

De reistijd, het werken met deadlines en het drukke gezinsleven na werktijd met, een baby, peuter en een kleuter werden simpelweg te veel en ze voelde zich steeds vaker neerslachtig omdat er maar geen moment van rust kwam. We gingen samen in gesprek en op zoek naar een goede oplossing. Michelly had al een aantal keren te kennen gegeven dat ze graag huismoeder zou willen worden om thuis voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen. We gingen dit plan serieus verder onderzoeken.

Na goed wikken en wegen hebben wij uiteindelijk samen de keuze gemaakt om de sprong te maken naar het huismoederschap en hiermee te dus ook te gaan leven van één inkomen. In deze blogpost bespreken we enkele voor- en nadelen van het huismoederschap.

De voordelen van huismoeder (of huisvader) zijn:

  • Meer quality time met de kids: Mama (Michelly) kan nu een sterkere band met de kinderen opbouwen door meer tijd met ze door te brengen. "De momenten die we nu samen beleven zijn goud waard", en voor je het weet zijn ze groot geworden. Geen gehaast meer naar de opvang, s'ochtends uitgebreid ontbijten, spelletjes spelen, knutselen, cupcakes bakken of gewoon lekker knuffelen op de bank.

  • Een warm en geborgen thuis: We creëren nu een warme en liefdevolle thuisbasis voor ons gezin, waar de kinderen zich geborgen voelen. Verse gezonde maaltijden, schone was, een schoon huis, en altijd een vertrouwd luisterend oor voor ze.

  • Rust en regelmaat: De drukte van twee werkende ouders is verleden tijd geworden. Er is nu meer rust en regelmaat in ons leven. Zo is er bijvoorbeeld ook veel meer tijd en flexibiliteit ontstaan voor heruitvoeren van de huishoudelijke taken, nu dit niet meer ook nog in de avond uren hoeft.

  • Betere ontwikkeling van de kinderen: Je kunt ze helpen bij hun ontwikkeling en ze de waarden en normen bijbrengen die je zelf belangrijk vindt en je bent er altijd voor ze als ze je nodig hebben, voor emotionele steun of praktische hulp.

  • Besparing op kinderopvang: Thuisblijven kan een aanzienlijke besparing op kinderopvangkosten opleveren. Dit kan je financiële flexibiliteit vergroten en je meer vrijheid geven om te kiezen hoe je je tijd wilt besteden.

  • Tevredenheid: Vrouwen die thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen, rapporteren vaak een hoger niveau van tevredenheid met hun leven dan werkende moeders. Dit kan komen doordat ze zich meer in staat voelen om hun waarden te leven en een zinvolle rol te vervullen.

Spelletjes doen thuis

Belangrijk om te weten:

  • Niet alle huismoeders- en vaders ervaren de voordelen van het huismoederschap hetzelfde.
  • Het huismoederschap is niet voor iedereen geschikt. Je moet er immers goed tegen kunnen om altijd met je kinderen samen te zijn.
  • Het is belangrijk om te beslissen of het huismoederschap de juiste keuze is voor jouw gezin, gebaseerd op je eigen waarden, doelen en behoeften.

De nadelen van huismoeder (of huisvader) zijn:

  • Financiële druk: Wanneer je twee inkomens gewend bent, is het een flinke stap om te gaan leven van één inkomen. We moesten onze vaste lasten kritisch bekijken en zijn gaan bezuinigen waar mogelijk. Denk hierbij aan de verzekeringen, de tweede auto verkopen en besparen doormiddel van slim boodschappen doen. 

  • Financieel afhankelijk zijn: thuisblijfmoeders zijn vaak financieel afhankelijk van hun partner, wat kan leiden tot een gevoel van onmacht en ongelijkheid. 

  • Verlies van identiteit: Sommige vrouwen ervaren het als een gemis om niet meer buitenshuis te werken en hun eigen carrière te hebben.

  • Druk op de kostwinner: Sander ervaart nu de druk om als enige verantwoordelijk te zijn voor het inkomen.

  • Gebrek aan erkenning: Het werk van huismoeders wordt vaak niet erkend of gewaardeerd door de maatschappij. Het is immers "normaal geworden" om met tweeën te werken tegenwoordig. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en teleurstelling.

Belangrijk om te weten:

  • Niet alle huismoeders- en vaders ervaren alle nadelen in dezelfde mate.
  • De ervaring van het huismoederschap hangt af van verschillende factoren, zoals de gezinssituatie, de financiële situatie en de persoonlijkheid van de huismoeder.

Ondanks de nadelen, ervaren veel huismoeders ook veel voldoening in hun werk. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen om te beslissen of het huismoederschap de juiste keuze is voor jou. 

Conclusie:

De beslissing om thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen is een persoonlijke beslissing met zowel voor- als nadelen. Het is vooral belangrijk om alle factoren goed te overwegen, zoals de behoeften van je gezin, je financiële situatie en je eigen waarden en doelen.

Onze persoonlijke keuze:

In ons geval is het huismoederschap de beste keuze omdat Michelly nu meer rust en plezier vindt in het opvoeden van onze kinderen. Het brengt ons gezin meer rust, vrijheid en vreugde. Wanneer papa s'avonds thuis komt van werk en de kinderen zijn naar bed, is er ook echt even rust in huis en tijd voor onszelf en dat is ons heel veel waard.


Lekker thuis film kijken met mama op de bank

Onze tips:

  • Maak een goed plan: Bereken van tevoren of leven van één inkomen haalbaar is. Bezuinig waar mogelijk op allerlei zaken. Bijvoorbeeld het overstappen van zorgverzekering bespaart ons alleen al een paar tientjes in de maand per persoon! Daarnaast hebben we bezuinigd door één auto de deur uit te doen en gaat papa zoveel mogelijk met de fiets naar het werk. 

  • Communiceer openlijk: Praat met je partner over de verwachtingen en de druk die ermee gepaard gaat. Evalueer regelmatig de situatie, vraag je partner hoe het gaat en anticipeer hierop. Zo hebben wij bijvoorbeeld de afspraken gemaakt over een redelijke verdeling van taken. Bijvoorbeeld dat papa in het weekend lekker kookt en de tuin voor zijn rekening neemt. En dat we samen leuke dingen met de kinderen gaan ondernemen.

  • Zoek steun: Bijvoorbeeld op deze blog! Er zijn genoeg andere gezinnen met één kostwinner in ons land. Deel je ervaringen en tips met elkaar in de comments. Zo hebben wij zelf als ook veel kennis verkregen uit blogs tijdens onze zwangerschappen.

  • Blijf flexibel: Het leven is onvoorspelbaar en een situatie kan altijd veranderen. Wees daarom bereid om bij te sturen waar nodig. Je kunt altijd nog een parttime baantje nemen of terug naar werk wanneer het toch niet haalbaar blijkt voor jou.
     
  • Ga ervoor: Heb je alle in en outs overwogen, de knoop doorgehakt en de keuze gemaakt om thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen? Ga er dan voor de volle 100% voor en laat je niet van je stuk brengen door meningen van anderen.

De overstap naar één inkomen is een grote verandering, met voor- en nadelen. Maar voor ons is het een waardevolle keuze die we met heel veel liefde en plezier maken. We hopen dat ons verhaal anderen inspireert om hun dromen na te jagen.  

Ben jij ook aan het overwegen om fulltime thuismoeder of huisvader te worden, of ben je het al enige tijd? Deel met ons jouw mening en/of ervaringen in de comments!

Dit blog is geschreven door De Krijntjes

#thuisblijfmoeder #huisvader #eeninkomen #gezin #kinderen #voordeel #nadeel #tips

Geen opmerkingen